Útěk do Berlína


ÚT 31. 10., 19:30 hod., Velký sál

Režie: Jan Novák a Martin Froyda, ČR, 2023

Třicet dní trvající cesta pěti mladíků, kterým je v patách 25 tisíc milicionářů a vojáků. V čerstvě dokončeném dokumentárním filmu režiséra Martina Froydy a spisovatele Jana Nováka, autora oceňovaného románu o bratřích Mašínech Zatím dobrý, se tvůrci vydávají po stopách asi nejdramatičtějšího českého příběhu studené války, při které se podařilo z původní pětice mužů třem z nich dostat do Západního Berlína. Mluví nejen s Josefem Mašínem a jeho sestrou Zdenou, ale i s lidmi, kteří se s prchající skupinou v Německu setkali, či jí přímo pomáhali v útěku. Jak se jim to vůbec mohlo podařit? A jaké byly osudy jejich blízkých, kteří zůstali v Československu za železnou oponou?

Jan Novák (*1953)
Jan Novák je česko-americký spisovatel, scenárista a dramatik. Jeho rodina v roce 1969 emigrovala přes Rakousko do Chicaga. Zaujal už v roce 1985 románem Milionový džíp. Jako scenárista spolupracoval s Milošem Formanem na filmu Valmont, v 90. letech napsal scénář českého snímku Báječná léta pod psa a podílel se na scénářích filmů Šeptej a Nejasná zpráva kolem světa. Jeho rozsáhlé beletristické zpracování příběhu skupiny bratří Mašínů s názvem Zatím dobrý (2004) získalo cenu Magnesia Litera pro knihu roku. V poslední době vyvolala kontroverzní ohlas jeho rozsáhlá biografická kniha Kundera/ Český život a jeho doba.

Martin Froyda (*1967)
Československý kameraman, režisér a producent. Začínal na Barrandově jako osvětlovač, poté přešel do Československé televize, kde pracoval jako asistent režie v redakci publicistiky a dokumentaristiky. V roce 1991 absolvoval na FAMU kameru a podílel se na řadě dokumentů. Po revoluci si založil vlastní produkční firmu, se kterou natočil desítky videoklipů a reklam. Zkušenosti ze života v cizině ho přivedly k režii vlastních filmů, které často tematizují zkušenosti cizince či problémy emigrace.