Pochoduj nebo zemři



PÁ 3. 11., 13:30, Velký sál

Režie: Michael Kaboš, ČR/ SR, 2018, 52 min.

Po převratu v roce 1948 se řada Čechů a Slováků aktivně zapojila do boje proti komunismu. Ve službách cizinecké legie a později i americké armády bojovali a umírali v nelidských podmínkách na bojištích ve Vietnamu.

Válka ve Vietnamu nepřestala být dodnes kontroverzní. Zůstává citlivým tématem mezi veterány – pro Francouze i Američany. Bojoval v ní ale i překvapující počet našich krajanů. Dlouhá léta byli československým totalitním režimem označováni jako zločinci a pomatení dobrodruzi. Jejich příběhy pro nás představují neznámou kapitolu dějin. Celkem 1620 Čechů a Slováků spojoval společný boj o přežití v asijské džungli a mnohé z nich i touha bojovat proti komunismu, před kterým utekli z rodné země. Film scenáristů Luďka Navary a Ladislava Kudrny a režiséra Michaela Kaboše je prvním a zároveň posledním zachycením autentických osudů žijících pamětníků.

Michael Kaboš (*1982)

Režisér, kameraman a producent. Absolvent Katedry režie na VŠMU v Bratislavě z roku 2003 a Katedry kamery na FAMU v roce 2011. Za svůj absolventský film FAMU získal Uznání Jaroslava Kučery, udělované Asociací českých kameramanů. Jako kameraman debutoval celovečerním filmem Zoufalci (2009), podílel se na vzniku filmů Alois Nebel (2011), Generace Singles (2011), Kupředu levá, kupředu pravá (2006) a desítkách dalších televizních filmů a reklam. Jako režisér a nezávislý producent pracuje na dokumentech o umění, historii a sociální tématice.