Pravomil



ÚT 31. 10., 16:00, Velký sál

Režie: Pavel Nosek, ČR, 2014, 24 min.

Válečný veterán Pravomil Raichl se rozhodne pomstít svého kamaráda, který byl popraven komunistickým režimem. Celý život věřil, že přijde spravedlivý proces s prokurátorem Karlem Vašem, který byl odpovědný nejen za jeho smrt, ale za řadu dalších hrdelních rozsudků nad lidmi, kteří byli mučením donuceni doznat se k neexistujícím zločinům. Když se nedočká, rozhodne se pro pomstu. Martin Huba v roli člověka, který vzal spravedlnost do svých starých rukou. Krátkometrážní film získal Českého Lva za nejlepší studentský film. 

Postava a příběh generála Pravomila Raichla, válečného hrdiny, politického vězně i exulanta podnítila řadu dalších děl: kromě dvou dokumentárních filmů – Poutník v krajině smrti (1993) a Navzdory osudu (2023) – byl jeho příběhem inspirován celovečerní film Staříci (2019) či román Petra Stančíka Pravomil aneb Ohlušující promlčení (2021)

Pavel Nosek 

Televizní, filmový a reklamní režisér, dramaturg a scénárista. Podílel se na scénáři filmu Tomáše Vorla Gympl (2007), Jinak pracuje zejména pro televizi, kde natáčí vesměs publicistické nebo zábavné formáty. V roce 2018 režíroval komediální seriál Hasičárna Telecí. Byl dramaturgem několika projektů např. Vylomeniny I a II, Česko vaří s Pohlreichem, Ano trenére, režíroval komerční projekty pro Makro, Tesco, Komerční banku a další. Kromě toho je producentem reality show s mladými influencery Like House. Jeho film Pravomil získal na Českých lvech cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku 2014.