Viktor Fajnberg. Disidentem k zbláznění



ČT 2. 11., 20:30. Velký sál

Režie: Kirill a Ksenie Sacharnovi, Rusko/Česká republika/ Izrael, 2022, 77 minut 

„Za vaši i naši svobodu.“ Intimní portrét jednoho z účastníků slavné demonstrace proti okupaci Československa, na Rudém náměstí 25.sprna v roce 1968. Tvůrci Kirill a Ksenie Sacharnovi zachycují tohoto nezdolného bojovníka za svobodu a lidská práva v jeho domově ve Francii, kde bezmála devadesátiletý Fajnberg vypráví svůj životní příběh od dětství v ukrajinském Charkově třicátých let, přes vzpouru proti sovětskému režimu až po boj za osvobození politických vězňů, jemuž se věnoval v emigraci. Tvůrcům se podařilo do filmu zahrnout unikátní archivní záběry ze sovětských, britských i českých archivů. Důležitou linii filmu tvoří ilustrace výtvarnice Ňusji Krasovické, vnučky Natalie Gorbaněvské, jedné z oněch „osmi statečných“. Vzpomínky na své věznění a útrapy ve vězeňské psychiatrické léčebně jsou doplněny o scénické čtení pasáží z knihy psychiatra Vladimira Pshizova – Syndrom omezeného prostoru. 

Xenia Sakharnova

Režisérka a producentka. Narodila se ve Varšavě. V roce 2006 absolvovala Všeruskou státní univerzitu kinematografie (VGIK). Vystudovala polský a český jazyk. Pracovala jako filmová novinářka pro řadu časopisů a internetových stránek. Od roku 2012 režisérka (spolu s manželem Kirillem Sacharnovem) a producentka dokumentárních filmů pro filmovou produkci SugarDocs. Spolupracovala s řadou filmových festivalů při výběru filmů. Od roku 2018 spolupracuje jako hostitelka a organizátorka filmových projekcí s Muzeem historie Gulagu v Moskvě, Sacharovovým centrem v Moskvě a Jelcinovým centrem v Jekatěrinburgu.

Kirill Sakharnov (*1978)

Režisér a střihač. Narodil se v Moskvě, vystudoval historii a poté Všeruskou státní univerzitu kinematografie (VGIK). Jako střihač pracoval na více než 70 filmech. V roce 2010 založil filmovou produkci SugarDocs. Společnost se specializuje na dokumentární filmy o problematice lidských práv oceňované širokým publikem i na mezinárodních festivalech.