Promítání s NFA


 

ČTVRTEK 7. 11., 16:00, VELKÝ SÁL

připravil a uvádí: Tomáš Hubáček

Modlitba, režie Emil Kubiš, 1990, 3:34

Cesta na západ, režie Emil Kubiš, 1990, 3:02

Vichr, režie Emil Kubiš, 1990, 12:03

Brouk, režie Emil Kubiš, 1994, 3:59

Hračka, režie Emil Kubiš, 1997, 7:26

Surreálné vichry změn

Projekční pásmo představí autorské snímky Emila Kubiše (1924–2007), jednoho z tuzemských nejoriginálnějších neprofesionálních tvůrců. Ačkoliv Kubišova filmařská kariéra začala již v raných padesátých letech, rok 1989 a nastalé překotné změny v domácí politicko-společenské situaci jako by v ní probudily nový, dosud nepoznaný impuls. Pětašedesátiletý Kubiš, do té doby natáčející zejména hrané grotesky s trikovými sekvencemi, se náhle s mimořádným úsilím pustil do tvorby surrealistických animovaných koláží. V nich se zpočátku věnoval tématu nově získané svobody a vypořádáním se s komunistickou minulostí země. 

Projekce společně s krátkou přednáškou o autorově výtvarném stylu prezentuje výběr z Kubišovy tvorby, na našem území ojedinělé. Snímky nereprezentují pouze odezvu událostí přelomu osmdesátých a devadesátých let, ale nabízí i zamyšlení nad širšími společenskými problémy, které se, ke Kubišově deziluzi, nedočkaly v nové éře uspokojivého řešení.

EMIL KUBIŠ (* 1924 † 2007)

Ve spolupráci s bratrem Ludvíkem natáčel instruktážní a propagační podnikové filmy pro Závodní klub elektrotechnického závodu Julia Fučíka, například o pravidlech správného použití vysokozdvižného vozíku nebo reportáže ze zájezdů zaměstnanců. Část přidělené filmové suroviny zužitkoval ve vlastních filmech, kde vystupovali rodinní příslušníci a jejich přátelé. Ke zřetelnému tvůrčímu zlomu však dochází se sametovou revolucí. V roce 1990 Kubiš poprvé veřejně prezentoval autorské animované koláže se společenským (či společensko-kritickým) přesahem směrem k ekologii, jimiž se začlenil do českého filmového undergroundu a experimentální kinematografie.

Kubišovy snímky z devadesátých let jsou stále fascinující a diváckou výzvou díky nečekaně současnému, dobře zvolenému soundtracku, účelně strohé animaci, výraznému a osobitému výtvarnému projevu a rytmu.

Tomáš Hubáček (* 1981)

Tomáš Hubáček je filmový historik a publicista. Vystudoval obor filmová věda. V minulosti pracoval jako středoškolský pedagog na průmyslové škole filmové a v programových odděleních českých filmových festivalů. Od roku 2023 pracuje v Národním filmovém archivu v Oddělení filmografie a katalogizace, kde se zaměřuje především na současnou tuzemskou hranou tvorbu. Mimo archiv přispívá texty do kulturních periodik (Cinepur, Film a doba, A2) a je dramaturgem festivalu České vize.

Muzeum paměti XX století na Facebooku

Facebook Pagelike Widget