Studentské filmy – 2. část


ČTVRTEK 7. 11., 13:00, MODRÝ SÁL

Otcovy dopisy, režie: Alexey Evstigneev, ZČU FDULS Plzeň, 2024, 12 min., animovaný

Dne 8. ledna 1934 byl v Moskvě sovětskou politickou policií zatčen a odeslán do gulagu na Soloveckých ostrovech profesor Alexej Vangengheim, zakladatel meteorologické služby SSSR. Jeho dceři Elye byly tehdy pouhé čtyři roky. S nadějí, že ochrání svou dceru před tvrdou realitou represí a že se brzy dočká propuštění a návratu domů, rozhodl se neříkat své dceři pravdu a posílal jí dopisy s kresbami a herbáři, jako by jeho vězení bylo velkou dobrodružnou expedicí a on byl vědeckým badatelem. „Expedice“ se ale protahovala a s každým uplynulým měsícem jeho věznění se udržování iluze stávalo stále obtížnější a postupně pravda ničila kouzelný svět dětství.

Hraj, kapelo, hraj, režie: Veronika Scholzeová, FMK UTB Zlín, 2024, 30 min., dokumentární

Dokumentární portrét dechové kapely z Trutnova osobní perspektivou jeho nejmladší členky, která jakožto dvacátnice tvoří ve sboru čestnou výjimku.

SILO, režie: Imrich Kútik, FTF VŠMU, 2023, 10 min., animovaný

Klára se probudí na zemi uprostřed malé rolnické osady obklopené pouze obilnými poli. Proti své vůli se stane součástí uzavřené komunity žen, které duchové v podobě vran nutí k nekonečné práci. Plnit obrovské skleněné SILO obilím a nic za to nechtít je jejich jediným úkolem. Společně s kamarádkou Lucií však pomalu začínají odhalovat děsivou pravdu, která se skrývá za komunitou i za nimi samotnými. Dokud není SILO plné, nesmějí ho opustit. Vrány jsou však stále hladové…

The whisper of freedom, režie: Anna Ahaliieva, FTF VŠMU, 2023, 16 min., fiction

Děj filmu se odehrává v osmdesátých letech v Československu. Příběh ukazuje nutnost utajení lásky mezi dvěma ženami, jež byla pro tehdejší společnost naprosto nepřijatelná. Okolnosti nutí dvě hlavní hrdinky, aby vzájemné city tajily a přizpůsobily se „tradičnímu“ životu, který je v rozporu s tím, co cítí jejich srdce.

Križovatka Jozefa Čabelku, režie: Martin Polerecký, AU BB, 2024, 16 min., dokumentární

Akademik Čabelka, světově uznávaný odborník v oboru svařování, komunisty zavřený. Dokumentární film se zabývá tématy závisti, vytrvalosti, nezlomnosti a svým způsobem pojednává o podstatě života hlavního hrdiny. Film je příběhem Jozefa Čabelky, akademika, mikrometalurga a držitele několika prestižních ocenění, který byl příliš dobrý pro své okolí a režim, v němž žil. Jedná se o barevný, zvukový film ve slovenském jazyce.

Muzeum paměti XX století na Facebooku

Facebook Pagelike Widget