Čechoslovák Sergej Vojcechovský 


ÚTERÝ 5. 11., 18:00, MODRÝ SÁL

Režie: Ludvík Franc, ČR, Muzeum paměti XX. století, 2024, 26 min.

Dokument o generálu Sergeji Vojcechovském přináší jedinečný pohled na život a vojenskou kariéru tohoto významného velitele, který sehrál klíčovou roli v československé armádě. V dokumentu vystupuje například jeho pravnuk, Marc Voicechovski, který poprvé navštívil Českou republiku a zavítal do vily v Dělostřelecké ulici, kde byl Vojcechovský vyslýchán sovětskou tajnou službou Smerž. Snímek mapuje nejen Vojcechovského vojenské působení v Sovětském svazu a jeho návrat do Československa, ale také jeho tragický osud. V roce 1945 byl generál násilně odvlečen zpět do Sovětského svazu, kde byl uvězněn v gulagu, a nakonec tam i zemřel. Dokument odkrývá fascinující příběh muže, jehož život se proplétal s dramatickými dějinami 20. století. Film bude uveden v premiéře.

LUDVÍK FRANC (* 1975)

Ludvík Franc je český režisér specializující se na dokumentární tvorbu, zejména v oblasti vojenských a bezpečnostních témat. Mezi jeho známé projekty patří dokument 10 let České republiky v NATO, který reflektuje začlenění ČR do Severoatlantické aliance a přináší pohled na význam členství a spolupráci v rámci NATO.

Kromě dokumentární tvorby režíroval také řadu televizních pořadů, v nichž zdůrazňuje roli České republiky v mezinárodních bezpečnostních strukturách, a věnuje se také tvorbě reklamních videí. Jeho práce na reklamních projektech využívá jeho cit pro vizuální vyprávění a schopnost zprostředkovat jasná a poutavá sdělení, čímž si získal uznání nejen ve světě televizní a dokumentární tvorby, ale také v komerční sféře.

Muzeum paměti XX století na Facebooku

Facebook Pagelike Widget