5 minut svobody


 

ČTVRTEK 7. 11., 20:30, MODRÝ SÁL

Kirill Sacharnov, Ksenia Sacharnova, Rusko, Film & Sociologie, 2012, 60 min.

Ve filmu se setkáváme se třemi účastníky významné „demonstrace osmi“, kteří 25. 8. 1968 demonstrovali v Moskvě na Rudém náměstí proti okupaci Československa s transparentem „Za vaši a naši svobodu“. Dokument také zachycuje současnou mladou generaci, která bojuje za lidská práva v dnešním Rusku. Kdo jsou dnešní nesouhlasící? Co jsou připraveni obětovat pro život v demokratické společnosti? 

Básnířka Natalia Gorbaněvská (1936–2013) vešla do širokého povědomí především jako účastnice disidentského hnutí. Často byla nazývána hrdinkou. Namítla: „Nejsem hrdinka, jsem obyčejný člověk.“ Autoři filmu Gorbaněvskou natáčeli několik let a ptali se, co ji jako básnířku znepokojovalo, co ji nutilo jít na náměstí a jaký byl její osud po nucené emigraci ze SSSR.

Film byl natočen v roce 2012 – před ruskou anexí Krymu a ruskou invazí na Ukrajinu.

KIRILL SACHARNOV (* 1978)

Kiril Sacharnov se narodil v Moskvě. Vystudoval historii na Univerzitě lidového přátelství (2000) a v roce 2007 absolvoval Všeruskou státní univerzitu kinematografie (VGIK). V oblasti filmové tvorby působí od roku 2006 jako režisér a střihač. V roce 2010 založil filmovou produkci SugarDocs. Společnost se specializuje na dokumentární filmy s lidskoprávní problematikou. Jeho filmy jsou oceňovány jak širokým publikem, tak mezinárodními festivaly.

KSENIA SACHARNOVA

Ksenia Sacharnova se narodila ve Varšavě. V roce 2006 absolvovala Všeruskou státní univerzitu kinematografie (VGIK), poté studovala polštinu a češtinu. Od roku 2001 pracovala jako filmová novinářka pro řadu časopisů a internetových stránek. Od roku 2012 pracuje spolu s manželem Kirillem Sacharnovem jako režisérka a producentka dokumentárních filmů ve společnosti SugarDocs. Od roku 2018 spolupracovala jako organizátorka filmových projekcí s Muzeem historie gulagu (Moskva), Sacharovovým centrem (Moskva) a Jelcinovým centrem (Jekatěrinburg). Činnost těchto institucí však byla v posledních letech výrazně omezována, popřípadě byly tyto organizace úplně zrušeny. V současné době žije v Polsku.

Muzeum paměti XX století na Facebooku

Facebook Pagelike Widget