Bratříček Karel


 

PÁTEK 8. 11., 18:00, MODRÝ SÁL

Režie: Krystyna Krauze, ČR/Polsko, Produkce Třeštíková, 2016, 79 min.

Karel Kryl polskýma očima. Nový pohled na legendárního písničkáře, který se stal symbolem pražského jara, přináší ve svém portrétu režisérka Krystyna Krauze. Bratříček Karel ukazuje tragické osudy legendy dvou československých revolucí – 1968 a 1989. Dokument přibližuje neznámé události ze života Karla Kryla (* 12. 4. 1944 – † 3. 3. 1994) a představí zajímavé archivy, které nebyly širší veřejnosti známy.

Věčný rebel… Co bylo tak přitažlivého na „malém zpěvákovi s velkým hlasem“, že řadu let po jeho smrti lidé stále zpívají jeho písničky a čtou jeho poezii? Jaké je místo umělce v tragických dějinách vlasti? Může jednotlivec ovlivnit chod dějin? Jaký vliv na psychiku tvůrce mají jeho traumatické zážitky z dětství? Byl Kryl, jehož davy milovaly, ale který umíral opuštěný a zatrpklý, protože nedělal kompromisy, obětí dějin svého národa? Tyto a další otázky se rozhodla položit autorka filmu Krystyna Krauzeová.

KRYSTYNA KRAUZE (* 1967)

Od roku 1988 působila v Polsko-československé solidaritě. Účastnila se demonstrace 17. listopadu 1989 (dva dny nato byla deportována z ČSSR s razítkem „nežádoucí osoba“). Po změně režimu vystudovala dramaturgii na pražské DAMU (1995), scenáristiku na Státní vysoké filmové, televizní a divadelní škole v Lodži (1998) a dokumentární tvorbu na FAMU (1999), kterou absolvovala filmem Mistr Vyskočil aneb Něžná imprese o dialogickém jednání a teoretickou diplomovou prací Krzysztof Kieślowski – spletité cesty dokumentaristy. Jako velká propagátorka českého dramatického umění v Polsku přeložila do polštiny přes tři desítky divadelních textů českých autorů. V roce 2004 jí udělil ministr kultury ČR Pavel Dostál medaili Artis Bohemiae Amicis jako ocenění jejího dlouhodobého a významného šíření dobrého jména české kultury v zahraničí. 

Muzeum paměti XX století na Facebooku

Facebook Pagelike Widget