Po stopách třetího odboje (cyklus ČT)



ÚT 31. 10., 17:00, Velký sál

Režie: Petra Všelichová, Marcel Petrov, ČR, 2010, 3 x 26 min.

(Díl 5/16 Neohrožení / 9/16 Tanky na Prahu! / 14/16 Do Berlína!)

Historik Luděk Navara provází televizním dokumentárním cyklem, který objevuje dosud neznámé osudy těch, kteří se postavili nastupujícímu totalitnímu režimu v bývalém Československu. První z vybraných epizod má název Neohrožení a přivádí na scénu Štěpána Gavendu, agenta-chodce, který dostával přes hranici na Západ důležité zpravodajské informace. Tanky na Prahu se vracejí k plánovanému vojenskému převratu, který byl dost možná celý v režii Státní bezpečnosti. Poslední uváděná epizoda s názvem Do Berlína! Připomíná příběh bratří Mašínů, kterým se spolu s Milanem Paumerem podařilo těžko uvěřitelný způsobem prostřílet se až do Západního Berlína.

Petra Všelichová (*1974)

Absolvovala obor manažer výtvarné kultury na Západočeské univerzitě v Plzni a poté kulturu a sociální antropologii na Univerzitě Karlově v Praze. Po studiu navázala spolupráci s Českou televizí, pro které natočila velké množství především publicistických pořadů. (např. Klekánice, Reportéři ČT, Proti proudu, Náš venkov, Cesty víry, v poslední době cestovatelské série Skryté skvosty či hudební portréty v seriálu Dirigenti). Zaměřovala se ale také na témata novodobé historie: série V zajetí železné opony, Tajné akce StB či uváděný cyklus Po stopách třetího odboje. Její dokumentární snímek Zločin jménem Katyň (2006) získal několik českých i zahraničních cen. 

Marcel Petrov (*1964)

Do jeho filmografie patří dokumentární série ostravského studia ČT Salón moravskoslezský, Klekánice, pořady zaměřené na současnou poezii a výtvarné umění, záznamy divadelních představení. Dlouhodobě se podílí na cyklech Náš venkov, Ta naše povaha česká, Pod pokličkou, Nemám práci, Příběhy železné opony, V zajetí železné opony a Tajné akce StB. Cyklu Příběhy železné opony udělila v říjnu 2006 Česká filmová a televizní akademie televizní cenu Elsa v kategorii Nejlepší publicistický pořad. V lednu 2007 jej Český filmový a televizní svaz FITES vyznamenal cenou Trilobit.