Vězení dějin



ČT 2. 11., 18:00, Modrý sál

Režie: Matěj Hrudička a Jan Gogola, ČR, 2023, 90 min.

Film vstupuje do desítky let uzavřené hradišťské věznice s jejími unikátními prostory dochovanými z 50. let minulého století, aby se zde pokusil propustit historii na svobodu. Procházíme prázdnotou, kterou naplňujeme setkáním s dějinami tváří v tvář. A to prostřednictvím lidí z různých generačních, ideových a sociálních kontextů, kteří jsou s areálem věznice svojí životní zkušeností spjati. Observační situační esej z daného regionu s nadregionálním vyzněním. Hranice Uherského Hradiště totiž přesahují jak mnozí protagonisté, tak i dějinné události nejen nacistického a stalinistického charakteru, které se staly posledními vězni tohoto místa. Bez prožitku minulosti nemáme budoucnost.

Projekce filmu tematicky a časově navazuje na časosběrný dokument letos osmdesátileté režisérky Kristiny Vlachové Kauza Uherské Hradiště.

Jan Gogola ml. (*1971)

Režisér, dramaturg, pedagog Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vystudoval žurnalistiku na UK a katedru dokumentárního filmu na FAMU. Pracoval jako dramaturg ČT, šéf programu ČT Brno. Za snímek Mám ráda nudný život obdržel cenu Nejlepší český film za rok 2009 na MFDF Jihlava a cenu Fipresci na MFF v Krakově 2010. Dále je autorem oceněného snímku České Velenice Evropské. Jako dramaturg se podílel na vzniku řady dokumentárních filmů, mj. Český sen (režie: Filip Remuda, Vít Klusák), 66 sezón (režie: Peter Kerekes), Jak se vaří dějiny (režie: Peter Kerekes), Soukromé století (režie: Jan Šikl) a další. Režíroval např. snímky Nonstop, Národ sobě aneb České moře v osmnácti přílivech, Panenka proti zbytku světa, Rock života, František svého druhu, Exkurze aneb Historie současnosti, Věčný Jožo aneb Jak jsem potkal hvězdu a další.

Matěj Hrudička (*1994)

Absolvent bakalářského oboru scenáristika a režie v Ateliéru audiovizuální tvorby na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB), kde nyní navazuje magisterským studiem. Během studií vytvořil žánrově rozmanité krátké filmy. Režíroval reklamní spoty pro LOBBY Zlín a pro Fakultu multimediálních komunikací na počest jejího 20. výročí. Kromě spolurežie Vězení dějin letos dokončuje road movie o dvou chlapcích utíkajících z domova Malý útěk (2023).