Kauza Uherské Hradiště



ČT 2. 11., 16:00, Velký sál

Režie: Kristina Vlachová, ČR, 2007, 57 min.

Kauzou tří vyšetřovatelů StB z Uherského Hradiště – Aloise Grebeníčka, Vladimíra Zavadilíka a Ludvíka Hlavačky se režisérka tohoto pořadu Kristina Vlachová profesně zabývala deset let. Tito tři muži byli od roku 1994 stíháni za nelidské mučení politických vězňů. Časosběrný dokument nám připomene jednotlivé fáze tohoto případu, jsou zde zaznamenány cenné výpovědi mnoha bývalých politických vězňů, kteří se již vysílání tohoto filmu nedožili, zatímco někdejší mučitelé se opakovaně omlouvají ze soudních líčení pro zdravotní a starobní indispozice. „Podle jakých zákonů je chcete soudit? Podle jejich? Nebo podle našich?“ ptá se v dokumentu Vlasta Parkanová a dotýká se tak jednoho z témat snímku – totiž jak složité je najít vhodný přístup ke spravedlivé odplatě za brutální zločiny v současné demokratické společnosti.

Bezprostředně po tomto dokumentu uvádíme pro srovnání Vězení dějin, zcela nový dokument o uherskohradišťské věznici od autorů o jednu až dvě generace mladších.

Kristina Vlachová (*1943) 

Scénáristka a televizní režisérka, která se dlouhodobě zabývá tématy spojenými s vyrovnáváním se s minulostí. V roce 1977 odmítla podepsat tzv. Antichartu, což pro ni znamenalo na dlouhá léta konec profesní kariéry u filmu. Pracovala pak jako redaktorka dětské literatury nebo vrátná. K filmu se vrátila až po revoluci v roce 1989. V její filmografii nalezneme mezi množstvím jiných například dokumentární snímky Jáchymovské peklo, Věž smrti, Zpráva o Králi Šumavy, Poselství Jana Palacha či Boj o paměť národa. Kromě toho byla mimo jiné také spoluautorkou scénáře k filmu Věry Chytilové Hra o jablko. Rozhovor s ní najdete na stránkách tohoto katalogu.